Groenten invriezen:
Het invriezen van groenten heeft meerdere voordelen. zo heb je bijna altijd op voorraad wat je nodig hebt zelfs buiten het seizoen. Daar je de groenten in het seizoen kunt kopen ben je uiteindelijk ook goedkoper uit. Door de groenten buiten het seizoen te kopen krijg je groenten die vaak duur zijn en ook nog eens niet zo'n lekkere smaak hebben.
De voedingswaarden van ingevroren groenten zijn vergelijkbaar met verse producten. Er is dan ook geen reden om dit niet te doen.
Bijna alle groenten kun je invriezen. Ikzelf vries nooit groenten in die teveel water bevatten zoals tomaten, komkommers en sla. Door de hoeveelheid water vind ik ze na ontdooien niet lekker. Tomaat zou evt. nog kunnen als je deze vervolgens in soep of sauzen verwerkt.
Het invriezen van groenten zorgt dat de werking van bacteriën tot een minimum wordt beperkt. Let op ze worden beperkt dus niet geheel gestopt. Wel wordt de vermenigvuldiging van bacteriën gestopt. Dit alles zorgt ervoor dat de groenten langer houdbaar zijn. Bijna alle groenten zijn bij een temperatuur van minimaal -18 graden 10 tot 12 maanden houdbaar. De gangbare diepvriezen hanteren deze temperatuur of zelfs nog lager.
Het diepvriesvak van een koelkast wordt niet koud genoeg. Let hier dan ook goed op. bij een diepvriesvak zijn de meeste groenten ong. 4 maanden houdbaar. Dit ligt uiteraard ook aan de temperatuur van het diepvriesvak.
Zorg ervoor dat je verse groenten gebruikt.
Let bij het invriezen erop dat er zo min mogelijk lucht in het zakje of bakje zit zo voorkom je vriesbrand (ijskristallen). Deze ijskristallen tasten de structuur en smaak van de groenten aan.
Ook werkt het vaak het beste dat je de groenten niet ontdooit voordat je ze gaat verwerken in een gerecht.
Het beste is het om de meeste groenten te blancheren alvorens ze in te vriezen.
Er zijn een paar uitzonderingen zoals paprika, champignons, rode kool, prei, uien en groene kruiden zoals peterselie, bieslook e.d.
Het blancheren doe je als volgt:
Snij de groenten zoals jij ze graag wilt hebben. Leg ze kort in kokend water. Tussen de 1 en 3 minuten is meestal genoeg. Let op dat je het zeker niet te lang doet. Doe je het langer koken gaat het ten kosten van de smaak.
Zodra je de groenten uit het kokend water haalt spoel je ze af onder koud water. Dit zorgt ervoor dat de groenten niet door garen en zo hun smaak, kleur en structuur behouden.
Vries de groenten niet in als ze nog helemaal nat zijn. Droog ze af in een schone vaatdoek of wacht totdat ze droog genoeg zijn.
Ikzelf vries de groenten altijd los in. Hierbij leg ik ze op een bakplaat of andere schaal, zet mijn diepvries even op super frost en zo zijn ze in ong. 30 minuutjes goed en snel ingevroren. Hierna haal ik ze van de bakplaat af en doe ik ze snel in zakjes. Het voordeel is dat ik hierna altijd de juiste hoeveelheid uit het zakje kan halen zonder dat de groenten aan elkaar vast gevroren zitten.
Dit hoeft natuurlijk niet.
Tot slot wil ik je er nog even op wijzen dat je na het ontdooien nooit opnieuw moet invriezen. Dit kan n.l. voedselvergiftiging veroorzaken.
De bacteriën gaan weer op volle gang komen als de groenten ontdooid zijn. Daarbij gaan ze zich ook weer vermenigvuldigen. Het vermenigvuldigen gaat dan zelfs een heel stuk sneller dan voor het invriezen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb