Zalmfilet met zoete aardappel uit de oven:

Aantal personen: 2

Bereidingstijd: ong. 45 minuten

 

Ingrediënten:

- 2 stukken zalm (vers of uit de diepvries)        € 2,29 (diepvries)

- 2 zoete aardappels                                     € 1,00 hele zak van 1 kg € 2,49

- 2 tenen knoflook                                       € 0,06 2 bollen ikosten € 0,75 uitgaande van ong. 6 tenen per bol

- 1 ui                                                         € 0,10 netje € 0,69

- stuk of 10 cherry tomaatjes                         € 0,99 per bakje

- verse dille                                                 € 1,39 per bakje

- verse peterselie                                          € 1,00 per bakje

- sap van een halve citroen                            € 0,40 heel netje van 5 stuks € 1,99

- peper, zout en olie

                             Totaal kosten gerecht € 7,23

 

Bereidingswijze:

1.  Verwarm de oven voor op 200 graden.

2.  Was de aardappels, en boen ze goed schoon. Hou je niet van aardappels met schil kun je ze ook schillen.

3.  Snij de aardappels in blokjes en kook te even 5 minuten voor. 

4.  Vet een ovenschaal in.

5.  Snij de ui en pers de knoflook uit en doe deze vervolgens samen met de tomaatjes in de ovenschaal.

6.  Doe de helft van het citroensap eroverheen en hussel alles met de handen nog eventjes goed door elkaar.

7.  Verdeel de zoete aardappels over de schaal.

8.  Leg de zalm in het midden van schaal boven op de aardappels en groenten.

9.  Bestrooi de zalm met peper, zout en de rest van het citroensap.

10. Snij de peterselie en dille fijn (of knip deze fijn als je dit makkelijker vind) en strooi dit over de zalm, groenten en aardappels.

11. bak dit in het midden van de oven in ong. 25 tot 30 minuten gaar.

 

Je kunt aan de vis goed zien of deze gaar is. De zalm begint ligt roze te kleuren als deze gaar is. Ook zal deze wat uit elkaar gaan vallen waardoor je de structuur van de vis goed kunt zien. Te gare vis wordt erg droog en is dan ook niet echt lekker. Houd daarom goed in de gaten hoe de vis kleurt. De garing is uiteraard per vis verschillend en afhankelijk van de grote en dikte van het stuk vis dat je bereid. 

 

Tips:

Voeg evt extra groenten toe zoals peultjes, bloemkool, worteltjes of broccoli.

Ook met de kruiden kan gevarieerd worden. Zo is rozemarijn of kervel ook lekker bij vis.

Een klein beetje citroensap gesprenkeld over de vis terwijl deze op het bord ligt geeft de vis ook een lekkere frisse smaak.