Hete kip:
Aantal personen: 4 personen
Bereidingstijd: ong. 30 minuten bereiden, daarna nog ong. 15 tot 30 minuten laten pruttelen.
Met de prijs is het eventjes wat lastig inschatten bij dit recept. Ik zelf heb bijna alle ingredienten hiervoor altijd wel in huis. Dus op het moment dat ik even een goedkoop en echt lekker gerecht op tafel wil zetten maak ik vaker dit gerecht klaar. Als je alles ineens aan zult moeten schaffen zal dit gerecht wat duurder uitvallen, maar ik ga er even vanuit dat de meeste mensen de ingrediënten zoals azijn, ketjap, tomatenpuree e.d. ook op voorraad hebben. Toch zal ik even de prijzen er ook bij vermelden voor als het aangeschaft moet worden.
Ingrediënten:
- 400 gram kipfilet € 2,00
- 250 gram tauge € 0,50
- 3 grote uien € 0,33
- 2 teentjes knoflook 2 bolletjes knoflook € 0,69
- 1/4 liter bouilon pakje 120 gr. bouilonblokjes € 0,39
- 5 eetl. olie (dit kan gewoon zonnebloemolie zijn, of andere olie die u hebt staan. Wokolie zal minder lekker zijn) Fles 1 ltr. € 1,09
- 2 eetl. azijn Fles 1 ltr € 0,37
- 9 eetl. ketjap manis Flesje 250 ml € 0,86
- 4 eetl. tomaten ketchup Fles 1 ltr € 1,35
- 6 eetl. bruine basterdsuiker Pak 600 gr. € 0,86
- 3 eetl. sambal pot 425 gr. €0,99
- 4 eetlepels pindakaas pot 350 gr. € 1,29
Naar wens wat citroensap.
Totaal kosten gerecht € 2,83 + nog een beetje extra voor de overige ingrediënten, maar dat is hier helaas niet te berekenen.
Bereidingswijze:
1. Snijdt de kipfilet in blokjes.
2. Verhit de olie op matig vuur, en doe de kipfilet erin zodra de olie heet genoeg is. Bak de kipfilet goed bruin.
3. Snijd intussen de uien fijn en pers de knoflookteentjes alvast uit.
4. Haal de kipfilet uit de pan en doe deze zolang in een bord of kommetje. Zorg dat de olie wel in de pan blijft.
5. Bak de uien in de olie glazig. Als de uien glazig zijn voeg je nog eventjes de knoflook toe en laat je deze nog even meebakken. Let op dat je deze niet te lang bakt daar knoflook snel verbrand.
6. Voeg de bouilon, azijn, tomaten ketchup en ketjap toe, roer goed door en laat heel eventjes pruttelen.
7. Voeg vervolgens de basterdsuiker, sambal, pindakaas en evt. de citroensap toe.
8. Als dit goed doorgeroerd is doe je de kipfilet bij het geheel en laat het nog ong. 15 minuten zachtjes koken.
9. Spoel de tauge even af onder koud water en voeg deze bij de rest van het gerecht. Let op dat je deze pas op het laatst toevoegd daar tauge het lekkerste is als deze niet helemaal doorgekookt is, maar nog een beetje knapperig is.
Evt. kun je meer/minder sambal toevoegen of het geheel nog wat pittiger maken door verse pepers toe te voegen.
Dit gerecht vind ik het lekkerste met turks brood. Uiteraard kan het ook met ander brood gegeten worden. Het is ook lekker in combinatie met rijst.
Er kan uiteraard ook altijd een frisse salade bij geserveerd worden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb